Aldo House by Prototype Design Lab

0

Canadian architecture studio Prototype Design Lab designed Aldo House, a contemporary open-space residence located in Ontario, Canada.

1

2

“The Aldo House is comprised of three slipping volumes of varying heights and lengths, staggered to respond to site and programmatic conditions. Each one is clad with a different material to hint at its interior function: cumaru wood planks; white quartz stone; and custom, diamond-shaped corten steel panels. The interior of the house continues the clear lines and filigreed details of the exterior.” – Prototype Design Lab

3

4

5

6

“The house is punctured by an atrium that runs the full-length of the house, topped with an equally long skylight. It is through this space that one first enters the house, through a patterned-brass screen. The focus of the atrium is a suspended, sculptural stair that runs parallel to an interior bamboo garden. The risers are solid walnut wood, and protrude seamlessly from a patterned wall punctured with sculptural, cast-aluminum recesses. These rain-drop like pieces are illuminated from within and are designed to feature a collection of small objects.” – Prototype Design Lab

7

8

9

10

“The rest of the building is developed around this central axis, continuing the game of harmonic volumes. Next to this architectonic path appears the most public area with the living room, dining room and kitchen, which opens directly onto a large, expansive back patio. The other side of the plan houses the support spaces: the garage, laundry room, washroom and storage areas. The sculptural staircase leads to the second floor, which is again divided by the naturally-lit atrium. On one side are three identical children’s bedrooms, and on the other side a master suite complete with sitting area and library that overlooks the back yard and space below.” – Prototype Design Lab

Read more …